”Mellan kreativitet och produktion”

Fredrik Syrén

Praktik: 1997
Idag: Fotograf – Saga productions

Det ena ledde till det andra 

När jag hamnade på Ny reklam som praktikant var min kikare inställd på fotografering. Men jag hade även grafisk formgivning som en nära vän. Jag tyckte det var intressant och på grund av mitt datorintresse så ville jag veta mer. Det ena ledde till det andra, plötsligt hade jag extrajobb och läste samtidigt till fotograf. Det var askul! 

Utanför skolans ramar finns det fler parametrar som påverkar. Förutom att det ska vara kreativt, snyggt och allt det, ska saker bli gjorda och fakturerade. Jag kommer ihåg första gången den polletten ramlade ner och jag tänkte för mig själv ”åh fan”. Det kan vara svårt att hitta balansen mellan kreativitet och produktion.  

Jobben utomlands har gjort störst avtryck 

Under åren har mitt sug efter att stå bakom kameran gått i vågor. Många yttre faktorer har spelat in, så är det nog för de flesta som jobbar kreativt. När den var som störst startade jag faktiskt eget tillsammans med några kompisar. 

Byrån hette Frank och där lämnade jag min tidigare AD-roll för att lägga största tiden med kameran i handen. Vi hade köpt in en mellanformatare, en riktigt fet kamera på den tiden, och det var jävligt kul. Sedan dess har jag testat olika arbetsplatser och nu är jag tillbaka på Ny Studio. 

När jag tittar tillbaka är det våra jobb utomlands som gjort störst avtryck på mig. De har varit utmanande och krävt sin problemlösning, men framför allt har det varit det roligaste och mest utvecklande jag någonsin gjort. 

Vi på Ny Studio har två syskon som heter Grace och Saga. Som traditionell designbyrå är det fantastiskt att ha dem vid vår sida, inte bara för deras erfarenhet av digitala lösningar & foto, 3D och film – vi delar samma starka, proaktiva anda och en gemensam, kreativ kultur.